Forum BREMBOWO Strona Główna
FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Galerie  :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj  :: Rejestracja


wino ala mustafa

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum BREMBOWO Strona Główna -> Byle by nie o robocie !!!!!
Autor Wiadomość
MustafaIbrahim
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 553
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 13:32, 10 Sie 2008 Temat postu: wino ala mustafa

wiec tak.. robimy wino, dobre wino Smile
co nam bedzie potrzebne? balon 25 litrów, z podstawowych produktów użyjemy 12 litrów wody, około 1,7 kilo ryżu, i około 5 kilo cukru..
jest balon ? jest. ok.
w takim razie wlewamy do niego 6 litrów przegotowanej wody (ja zrobiłem to dzien wczesniej by woda wystygła)ale można to zrobic teraz, bo przecież idziemy do sklepu po produkty!
wiec tak, woda w balonie już jest a my wychodzimy i kupujemy:
5 kg cukru, ryz - uzyjemy około 1,5 kilo - moze wiecej (ja dowaliłem jeszcze jedną torebke, ona miała z 250 gram), 200 gram rodzynek (w żabce sa fajne pakowane po 100 gram), 3 cytryny, 3 grejfruty lub grapefruity jak kto woli, byle by w środku były czerwone, świeże drożdze (10 dkg) - ja nie miałem to wsypałem jakies takie winne typu sherry, port, dessert - na oko, mająć na uwadze ze przeznaczone były na 25 litrów wina, więc proporcjonalnie odjąłem tyle ile trzeba, godziki, ziele angielskie, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz ziarnisty, imbir, cynamon..
dobra.. wracając ze sklepu zboczylismy na piwko wiec woda w balonie (wspomniane 6 litrów )nam już wystygła..
zabieramy się do "pracy"
gotujemy kolejne 6 litrów wody i w tej wodzie bedziemy mieszać nasz cukier, najlepiej jakiś duży gar..mieszamy w nim 5 kilo cukru, robi się gesty syrop

[link widoczny dla zalogowanych]

wlewamy syrop do naszej butli, i bierzemy się za cytryny.. kroimy je wraz ze skórka na kwadraty itp.. duże pestki odrzucamy..

[link widoczny dla zalogowanych]

czas na grejfruty.. to nie takie proste, trzeba je obrać co oczywiste, ale do tego pozbyc sie białej błonki, najlepiej sam miąsz, mi porobiły sie na paluchach tak zwane "żabki" warto więc miec piwo by strzelic sobie przerwe

[link widoczny dla zalogowanych]

teraz ryż.. uciąłem butelke po mineralnej by ułatwic wsypywanie, jedziemy z ryżem tak ponad półtora kilo..

[link widoczny dla zalogowanych]

teraz przyprawy..

[link widoczny dla zalogowanych]

22 gozdziki
35 sztuk ziela angielskiego
1,5 łyżeczki tymianku
12 sztuk pieprzu
1,5 łyzeczki gałki muszkatołowej
1,5 łyzki imbiru
1,5 łyzki cynamonu
15 dkg drożdzy
i 200 gram rodzynek

a tak to wyglada jak przystawimy oko do wlotu butli - napewno każdy to zrobi Smile

[link widoczny dla zalogowanych]

i co ? i drożdze.. i koniec.. mieszamy ile wlezie, dajemy wycisk rodzynkom..

uszczelniamy butle, zamiast rurki fermentacyjnej można użyć takiego sprzetu jak ja:

[link widoczny dla zalogowanych]

to tyle.. teraz tylko 10 tygodni czekania, potem odcedzamy przez pończoche, najlepiej nową, i delektujemy sie smakiem...

uwagi:
po 12 godzinach wino zaczeło mi pracowac.
obawiam się że może być troche za słodkie, wszelkie uwagi dodam Smile
smacznego.
bardzo kopie, tyle wiem, jak smakuje? to eksperyment, jak wypije to powiem, czekam na wszelkie sugestje Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lex
Administrator
Administrator



Dołączył: 01 Lip 2006
Posty: 727
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: i jeszcze jeden i jeszcze raz....

PostWysłany: Pon 8:32, 11 Sie 2008 Temat postu: winko.--------mniam niam

piłem ryżowe . pamiętam że było b .dobre tylko lekko mętne.
równie dobre jest winko z jeżyn( teraz zaczynają się zbiory) tylko kolor niektórym nie odpowiada.
taki granatowy ..........


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
remid
Super bumelant
Super bumelant



Dołączył: 22 Sty 2007
Posty: 252
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 6:10, 25 Sie 2008 Temat postu:

ja co roku robię sobie wino z małych fioletowych winogronek z własnej działki.Od 4 lat.Pierwsza degustacja wyglądała następująco...1. 0,5l-czułem się jak po 1 piwie 2.następne 0,5l-czułem się jak po 2piwach 3.odczekałem 10 minut-zaliczyłem zgona jakbym wypił 0,5l czystej. W tym roku lipa,bo wpadli na działkę na dziorge i zajebali mi kluczowy produkt uprawy.Chyba ktoś usłyszał o moim winie!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
easyrider
Szpieg
Szpieg



Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 16:54, 04 Paź 2008 Temat postu:

A podatek trzeba zapłacić?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MustafaIbrahim
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 553
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 23:31, 07 Paź 2008 Temat postu:

tylko od cukru, ryzu i wody, wliczony zreszta..
p.s. juz mało co mi zosatało , smakuje jak martini!! pycha!! z checia bym przyniusł na jakies GT na mała bajerke Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bedete
Bumelant
Bumelant



Dołączył: 13 Lip 2006
Posty: 63
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:50, 24 Paź 2008 Temat postu:

przed wrzuceniem ryzu trzeba go oplukac w wodzie, potem nie jest takie metne, robie to co roku z bratem "taka rodzinna tradycja" heheh...6 tygodni starczy zeby mialo 18- 20 koni efekt taki ze po jednej butelczynie bomba nie z tej ziemi Smile

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bedete dnia Pią 17:00, 24 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MustafaIbrahim
Administrator
Administrator



Dołączył: 23 Maj 2006
Posty: 553
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 0:50, 24 Lis 2008 Temat postu:

no teraz już płukam, strasznie mnie to wkurwia ale się "wyrobiłem" Smile kobita lekkich obyczjów wali z nienacka jest masakryczne.. kolejne dwa gąsiory plumkaja, mozna powiedzieć ze mam nowe hobby Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Forum BREMBOWO Strona Główna -> Byle by nie o robocie !!!!! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1


Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB (C) 2001, 2005 phpBB Group
Theme Retred created by JR9 for stylerbb.net Bearshare
Regulamin